Triggerpoint behandeling

triggerpoint

Een myofasciaal triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van een spier. Deze samentrekking is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in een spier.

Het is niet hetzelfde als spierkramp, kramp is als een spier heftig samentrekt.  Een triggerpoint is een samentrekking van een klein deel van de spier. Een spierkramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel.

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier (door werk of trauma etc.) met ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen etc. Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht voor een patiënt duidelijk (b.v. val van een trap) maar vaak weet men niet precies de oorzaak en zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen.

Door bepaalde druk/massagetechnieken uit te oefenen op de gevoelige plek ontstaat er meer ontspanning in de spiervezels ter hoogte van de triggerpoint. Zo komt er meer doorbloeding in en rondom het gebied van de triggerpoint.

De strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. De spieren zullen weer hun normale lengte krijgen door deze behandeling en de pijn zal afnemen.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken, neem dan contact op. U kunt ons vinden in het praktijkenpand.