Wat is Shiatsu

shiatsu

Shiatsu is een Japans woord en betekent letterlijk Vingerdruk.

Het is een naam voor een oude vorm van geneeskunde, het genezen met de handen. Het is een manuele therapie, gebaseerd op de oosterse geneeskunde en maakt gebruik van de toepassing van druk. In het oosten wordt alles traditioneel gezien als een vorm van energie.

In Japan wordt energie Ki genoemd. Ki is de levenskracht, de oersubstantie en stroomt in de mens door onzichtbare kanalen die meridianen worden genoemd.

Bij gezonde mensen stroomt de energie gelijkmatig door de meridianen en zijn de tegenpolen yin en yang in evenwicht. Als deze energiestroom wordt onderbroken door bijvoorbeeld ziekte of stress, dan kunnen er blokkades in de energiestroom ontstaan, waardoor men zowel psychische als lichamelijke klachten kan krijgen. Door middel van druk uit te oefenen op de meridianen en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties, gaat de Ki ofwel de levensenergie weer stromen.

De oorzaak van de verstoring in de energiebalans wordt aangepakt en op deze manier zijn lichaam en geest in staat zichzelf te helen, waardoor klachten en kwalen kunnen genezen.